Przechowywanie nasion to świetny pomysł z wielu powodów. Jest to wygodny sposób, aby mieć pod ręką dodatkowe nasiona do ogrodu i daje możliwość wypróbowania nowych odmian.
To, jak długo nasiona mogą zachować zdolność kiełkowania, zależy od temperatury, wilgotności i otoczenia, w którym są przechowywane. Ogólnie rzecz biorąc, nasiona zachowują zdolność kiełkowania dłużej, jeśli są przechowywane w chłodnym i suchym miejscu.
Temperatura
Oprócz światła, wilgoci i dostępności składników odżywczych, jednym z najważniejszych czynników wpływających na kiełkowanie nasion jest temperatura. Niektóre nasiona są przystosowane do chłodnego klimatu i mogą kiełkować w temperaturze gleby nawet 50 stopni Celsjusza, podczas gdy inne wymagają pewnej ilości zimna, zanim w ogóle pomyślą o rozpoczęciu kiełkowania.
Z tego powodu często widzimy nasiona umieszczane w plastikowej torbie z wilgotnym perlitem w lodówce na kilka tygodni przed sadzeniem. Nazywamy to „zimną stratyfikacją” i naśladujemy naturalny proces zachodzący w rodzimych roślinach.
W pustynnym regionie stepowym testowaliśmy kiełkowanie ośmiu afrykańskich warzyw liściastych (ALV) i dwóch gatunków o płytkim uśpieniu w czterech reżimach temperaturowych i pięciu potencjałach wodnych. Wyniki wskazują, że w tym regionie filogeneza nie odgrywa istotnej roli w określaniu kiełkowania nasion.
W przypadku ośmiu gatunków procent kiełkowania był niższy w temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza i wyższy w temperaturze 25 stopni Celsjusza niż w innych testowanych temperaturach. Czas do pierwszego kiełkowania (Ti) był o 1 do 2 dni krótszy w temperaturze 25 stopni C niż w innych badanych temperaturach.
Wilgotność
Wilgotność to ilość pary wodnej znajdującej się w powietrzu. Wraz ze wzrostem temperatury można zatrzymać więcej pary wodnej, ponieważ cząsteczki wody nie mogą się tak łatwo poruszać w wyższych temperaturach.
Jeśli kiedykolwiek doświadczyłeś uczucia gorąca i lepkości przy wyższej wilgotności, wiesz, że wilgoć może sprawić, że twoja skóra poczuje się niekomfortowo. Opary mogą również spowolnić naturalny system chłodzenia organizmu.
Nasiona zachowują zdolność kiełkowania tylko wtedy, gdy są odpowiednio przechowywane w chłodnym, suchym miejscu (idealna temperatura to 50oF przy 50% wilgotności). Wszelkie wystawienie na działanie ciepła, słońca lub wilgoci może znacznie skrócić żywotność nasion.
Różne badania wykazały, że wystawienie nasion na działanie wysokiej wilgotności i temperatury przyspiesza ich zniszczenie. Na to pogorszenie może wpływać obecność składnika przeciwgrzybicznego w okrywie nasiennej i może to mieć wpływ na długowieczność nasion.
Wilgotność
Ilość wilgoci w nasionach ma kluczowe znaczenie dla zdolności kiełkowania. Gdy nasiono jest zbyt mokre, może zgnić i umrzeć.
Wilgotność jest ważna, ponieważ pozwala nasionom pobierać tlen i jony składników odżywczych, które są potrzebne do kiełkowania. Optymalny poziom wilgotności zależy od gatunku nasion i ich wymagań dotyczących kiełkowania.
Na ogół nasiona powinny być przechowywane w warunkach, w których temperatura wynosi około 50 stopni F, a wilgotność względna nie przekracza 60%. Jest to jednak zasada, a rzeczywiste warunki przechowywania mogą się różnić w zależności od klimatu.
Na zdolność kiełkowania nasion ma również wpływ wilgotność podczas przechowywania. Im niższa wilgotność, tym dłużej nasiona będą przechowywane.
Światło
Kiedy siewki po raz pierwszy wychodzą z ziemi, potrzebują stałej ciepłej temperatury. Możesz ją zapewnić za pomocą lampy ogrodniczej lub maty grzewczej.
Nie chcesz włączać światła, dopóki nasiona nie wyskoczą. Gdy już to zrobią, musisz je włączyć na 10-12 godzin dziennie, aby mogły rozwinąć silny, powolny wzrost.
Ważne jest, aby używać światła o pełnym spektrum, które naśladuje światło słoneczne i zawiera wszystkie kolory widma promieniowania fotosyntetycznie aktywnego. Niebieskie światło jest ważne dla sadzonek, aby wyrosły na silne, wytrzymałe rośliny, podczas gdy czerwone światło pomaga im kwitnąć i produkować owoce.