Mrożenie żywności – wszystko co powinniśmy na ten temat wiedzieć

Dzięki mrożeniu żywności można sporo zaoszczędzić. W końcu zamiast ją marnować, po prostu zamrażamy jedzenie. Jednak trzeba robić to prawidłowo. Dziś podpowiemy Wam wszystko co powinniście wiedzieć na ten temat.

Jak mrozić jedzenie? To musicie wiedzieć!

Zacznijmy od tego, że mrożenie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higienicznych. Zatem jedzenie najlepiej zamrozić do 2 godzin po wystygnięciu. Dzięki temu zachowa swoje walory smakowe. W żadnym wypadku nie można mrozić produktów, które zaczynają się psuć. Oczywiście należy postawić na pojemniki plastikowe do przechowywania żywności. Znajdziesz takie w ofercie marki Rotho. Takie pojemniki na mrożonki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego np. polietylenu bez dodatku szkodliwych związków typu BPA. Oczywiście pojemniki muszą być maksymalnie szczelne, co pozwoli utrzymać najlepsze walory smakowe, ale też produkty są w ten sposób chronione przed dostaniem się do środka tlenu, który może przyspieszyć proces gnilny. Dobrej jakości pojemniki możecie znaleźć na stronie: https://pl.rotho.com/collections/pojemniki-na-swieza-zywnosc-i-pojemniki-na-mrozonki. Jednocześnie pamiętajcie, że choć wiele mówi się na temat szkodliwości mrożonek, to prawda jest taka, że jest to mit. Możecie mrozić zarówno warzywa, jak i owoce, ale też gotowe dania czy mięso i ryby. Czas mrożenia mięsa jest następujący: wołowiny i cielęciny nie można przechowywać dłużej niż 8 miesięcy w zamrażalniku, zaś wieprzowinę – maksymalnie pół roku. Pamiętajcie, że mięso mielone nie może być zamrożone dłużej niż 2 miesiące, natomiast mięso na gulasz można mrozić do 6 miesięcy. Bardzo krótko można mrozić mięso drobiowe, gdyż zawiera ono dużą ilość tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają. Zatem czas przechowywania nie może być dłuższy niż 3 miesiące. Musimy jeszcze wspomnieć o rybach. W tym przypadku czas mrożenia wynosi od 3 do 4 miesięcy. 

Czy rozmrożone mięso można ponownie zamrozić?

Wiele osób zastanawia się – czy rozmrożone mięso po upieczeniu można ponownie zamrozić? Oczywiście, że tak. Wszelkie ugotowane wcześniej potrawy można ponownie mrozić. Jednocześnie pamiętajcie, że duże znaczenie ma sposób rozmrażania. Surowe mięso należy rozmrażać nie w zlewie, lecz w lodówce, przy czym temperatura nie może przekraczać 5 stopni Celsjusza. Zaraz po rozmrożeniu należy upiec czy też ugotować mięso i gotowe danie można ponownie zamrozić. Natomiast w żadnym wypadku nie należy mrozić ponownie surowego mięsa, gdyż zaraz po rozmrożeniu zaczynają intensywnie rozwijać się bakterie. W procesie gotowania czy pieczenia zostają one zabite, natomiast gdy ponownie zamrozicie surowe mięso dojdzie do jeszcze większego namnożenia się bakterii, co jest szkodliwe zarówno dla człowieka, jak i dla zwierząt. 

O czym jeszcze trzeba pamiętać podczas procesu mrożenia?  

Wiecie już, że mitem jest szkodliwość mrożonek, a także, że mięso po upieczeniu można znowu zamrozić. Oczywiście i grzyby można mrozić, przy czym należy wcześniej dobrze je oczyścić. Mrozić można także chleb czy inne pieczywo. Najlepiej robić to w małych porcjach. W ten sposób nie trzeba obawiać się, że jedzenie będzie się marnować. Musimy jeszcze wspomnieć, że głębokie mrożenie sprawia, iż produkty zachowują wiele wartości odżywczych, ale także swój smak i aromat. W zamrażalniku należy utrzymywać niską temperaturę, najlepiej taką na poziomie od minus 20 do minus 18 stopni.         

Oceń artykuł: Mrożenie żywności – wszystko co powinniśmy na ten temat wiedzieć

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5