Winogrona mogą być uprawiane na różnych glebach, ale najlepiej radzą sobie na glebach dobrze zdrenowanych, które zostały głęboko wymieszane z dużą ilością kompostu lub innych substancji organicznych.
Kiedy nadejdzie czas przesadzenia nowej winorośli, wybierz miejsce w pełni nasłonecznione. Unikaj miejsc podatnych na przemarzanie, takich jak podstawa zbocza lub tereny nisko położone.
Sadzenie
Winogrona to wieloletnie owoce, z których można uzyskać pyszne świeże owoce, rodzynki i wino, a także sok, dżemy i galaretkę. Można je sadzić pionowo na kratkach lub poziomo w rzędach, w zależności od miejsca sadzenia i warunków uprawy.
Wybierz miejsce w pełni nasłonecznione i o dobrze przepuszczalnej glebie. Unikaj gleb gliniastych i o słabej cyrkulacji powietrza.
Przed sadzeniem użyj gleby, aby ją spulchnić, usunąć chwasty i inne zanieczyszczenia. Dodaj kompost, piasek lub inne dodatki do gleby, aby poprawić jej drenaż i zbalansować pH.
Zapewnij odpowiedni poziom żyzności przed sadzeniem, aby młode winorośle miały zdrowe korzenie i silny wzrost. Po posadzeniu, przez kilka pierwszych lat stosuj co roku nawóz taki jak 10-10-10.
Sadzenie winogron jest stosunkowo prostym zadaniem, ale zapewnienie im prawidłowego wzrostu i długotrwałego wsparcia pomoże uzyskać najlepsze plony. Odrobina ciężkiej pracy i cierpliwości opłaci się na wiele sposobów! Niezależnie od tego, czy uprawiasz je dla celów ozdobnych, czy po to, by zbierać ich owoce, nie ma powodu, by nie spróbować!
Przycinanie
Grona należy przycinać co roku, tak aby tworzyły się na nowym drewnie, a nie na starym przyroście. Podczas przycinania powinieneś usunąć około 80-90% owocującego drewna z poprzedniego roku, aby pobudzić wzrost nowych pędów, które wydadzą następne owoce.
Ilość przycinania zależy od rodzaju stosowanego systemu treningowego i odmiany winogron, które uprawiasz. Liczba uśpionych pąków zachowanych podczas przycinania jest także czynnikiem wpływającym na poziom produkcji, jaki chcesz osiągnąć.
Przycinanie winogron to złożone i wymagające zadanie, które należy wykonywać z pewną wprawą i praktyką. Nieprawidłowe metody przycinania mogą spowodować zmniejszenie plonów lub wyprodukowanie nieowocowych winogron oraz zły stan zdrowia roślin.
Najpopularniejszą metodą przesadzania winogron są sadzonki uśpione. Sadzonki w stanie uśpienia są zbierane zimą i przechowywane w wilgotnym środowisku do wiosny.
Nawożenie
Winogrona wymagają azotu, fosforu i potasu, aby dobrze się rozwijać, dlatego ważne jest stosowanie nawozów w odpowiednim czasie. Nawozić należy wczesną wiosną, aby dać winorośli przewagę w sezonie wegetacyjnym.
Oprócz N-P-K winogrona potrzebują wapnia, który reguluje dojrzewanie i kolor owoców. Można to osiągnąć, dodając do gleby wapno hydratyzowane lub dolomitowe.
Fosfor jest niezbędny dla zdrowego wzrostu roślin i transportu składników odżywczych do korzeni. Jednak wiele młodych roślin rosnących na kwaśnych glebach nie potrafi efektywnie wykorzystać tego składnika.
Większość gatunków winogron rozwija się w glebie o pH od 5,5 do 7,0. Jeśli twoja gleba ma niskie pH, możesz je podnieść za pomocą wapna dolomitowego lub siarki.
Zbiór
Określenie dojrzałości winogron wymaga kilku czynników. Kolor skórki, związki fenolowe, cukry i pH zmieniają się w różnym czasie podczas procesu dojrzewania.
Idealny moment dojrzałości winogron to taki, w którym wszystkie te zmiany zachodzą jednocześnie. Aby tak się stało, winorośl musi mieć zapewnioną odpowiednią ilość światła słonecznego, wody, dostępnych składników odżywczych w glebie oraz odpowiednie zarządzanie winnicą i baldachimem.
Kiedy winogrona są już dojrzałe, można je zbierać na wiele różnych sposobów, aby uzyskać różne rodzaje win, dżemów i soków. W idealnym przypadku winogrona będą miały odpowiednią równowagę słodyczy i kwasowości, zależnie od odmiany i obciążenia uprawą.
Grona można sadzić bezpośrednio do ziemi lub przesadzać z sadzonek. Niezależnie od sposobu przesadzania, przed posadzeniem w ogrodzie należy je ukorzenić w glebie.