Jak obcinać maliny na jesień?

Maliny występują w różnych odmianach i odpowiednio się je przycina. Można je podzielić na dwie główne grupy: maliny owocujące w połowie lata (floricane) i odmiany owocujące późnym latem/jesienią (primocane).

Jeżeli chodzi o maliny owocujące latem, jesienią przycinaj wszystkie stare, brązowe pędy prawie do poziomu ziemi. Dzięki temu pozostaną świeże, zielone pędy, które posłużą do przyszłorocznych zbiorów, jak mówi ekspert ogrodnictwa amatorskiego Monty Don.

Prowadzenie malin letnich

Po zakończeniu owocowania krzewów malinowych nadszedł czas na ich przycięcie. Pomaga to roślinom wytworzyć nowe pędy, które będą owocować w przyszłym roku.

W przypadku malin owocujących latem, przycinaj wszystkie pędy, które tego lata wydały owoce, do poziomu gruntu – radzi Monty Don z Ogrodów Amatorskich. Zapobiegnie to przepełnieniu roślin, produkowaniu małych jagód i przerastaniu przydzielonej im przestrzeni.

Po przycięciu zasil krzewy malin obficie nawozem z krwi i kości, dobrze zgniecionym obornikiem, Gyganic* (organiczny nawóz kompleksowy) lub Sudden Impact**, aby zapewnić im wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Podlewaj je regularnie i obficie przez cały sezon wegetacyjny, używając krzewów*** z wyłącznikiem czasowym, aby korzenie nigdy nie wyschły.

Ważne jest także ustalenie, czy maliny są letnie czy wiecznie kwitnące – i który rodzaj jest dla Ciebie odpowiedni. Różnicę można rozpoznać po wyglądzie owoców. Maliny letnie wyglądają na martwe i wysuszone, a maliny zimozielone nie.

Przycinanie malin jesiennych

Przycinanie malin jesiennych, zwanych też wiecznie kwitnącymi, jest podobne do przycinania malin letnich. Jednak maliny jesienne wydają jeden plon jesienią, a nie drugi na wiosnę.

Aby to osiągnąć, maliny jesienne przycina się dwa razy w roku: raz późną wiosną i raz zaraz po zbiorach. Pierwsze przycinanie polega na usunięciu wszystkich słabych pędów i przycięciu wyższych pędów do wysokości około 4,5 stopy.

Po przycięciu silne pędy należy przywiązać do podpór i przyciąć na wiosnę, aby pobudzić nowy wzrost i owocowanie. John Negus z Amateur Gardening zaleca ściółkowanie przekompostowanym obornikiem lub dobrze sproszkowanym kompostem ogrodowym wczesną wiosną oraz comiesięczne zasilanie roślin – wystarczy mączka rybna, krew i kości lub uniwersalny nawóz.

Ponieważ maliny owocują na tegorocznych przyrostach, ich przycinanie jest bardzo łatwe. Można je przycinać do poziomu gruntu każdego roku późną jesienią lub wczesną wiosną, gdy są uśpione, używając kosiarki, nożyc do żywopłotu lub ostrych nożyc do gałęzi.

Przycinanie primocanów

Primocany (nowe przyrosty trzciny) owocują jesienią na czubkach trzciny, a także następnej wiosny z bocznych gałęzi. Jeśli uprawiasz odmiany jeżyn, które wytwarzają primocany, powinieneś przycinać końcówki pędów jesienią, aby zwiększyć produkcję owoców.

Przycinanie jest krytycznym etapem procesu uprawy. Prawidłowe przycinanie pozwala zachować wielkość i kształt rośliny oraz zwiększyć plony.

Rośniejące latem maliny i czarne pędy (primocany) bardzo dobrze reagują na przycinanie. Kiedy pędy osiągną wysokość 12-15 cali, należy odłamać lub obciąć 3/4″-1″ ich końcówki, aby zmusić je do rozgałęzienia. Następnie, gdy gałęzie boczne osiągną 30″, należy wykonać drugie podwiązywanie, aby stymulować wcześniejszy rozwój owoców i utrzymać wysokość roślin w ryzach, co ułatwi zarządzanie nimi.

Maliny owocujące na kwiatach muszą być przycinane kilka razy w roku, aby ułatwić przepływ powietrza i zmniejszyć presję chorób w baldachimie. Po zakończeniu pierwszego sezonu owocowania usuń z rośliny wszystkie zużyte floricanes i zmniejsz liczbę pozostałych primocanes do 3-4 na rząd lub wzgórze*.

Przycinanie malin owocujących zimą

Maliny są popularnym owocem, który można z powodzeniem uprawiać w miejscu słonecznym lub częściowo zacienionym. Przycinanie jest niezbędne, aby zapewnić zdrowy wzrost i sprawić, że pędy pozostaną pełne wigoru i będą produkować owoce.

Maliny owocujące latem, znane również jako odmiany floricane, owocują co roku na nowych zielonych pędach (primocanes). W pierwszym sezonie wegetacyjnym pędy te rosną wegetatywnie i mają brązową korę.

W drugim sezonie wegetacyjnym pędy wytwarzają jagody, a następnie obumierają. Martwe pędy trzeba co roku przycinać, ale nowe primocany, które je zastąpią, można pozostawić na miejscu i będą one owocować przez następne lata.

Jeśli myślisz o podwójnej uprawie, maliny owocujące jesienią, zwane też primocanami, będą wymagały przycinania zimą. Wytnij wszystkie stare, brązowe pędy aż do ziemi i przerzedź pozostałe pędy. Wybierz sześć najsilniejszych pędów na każde 3 stopy (1m) rzędu i zwiąż je, zachowując odstępy około 10-15cm.

Następny artykuł

Jak zrobić biohumus?

Oceń artykuł: Jak obcinać maliny na jesień?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5