Jeśli twoja roślina pomidorów jest pełna owoców, ale zauważyłeś opadanie kwiatów, może być kilka przyczyn tego problemu. Opadanie kwiatów jest zwykle spowodowane jakimś rodzajem stresu.
Temperatura jest jednym z głównych winowajców. Im wyższa temperatura, tym większe prawdopodobieństwo, że Twoje pomidory przestaną kwitnąć.
Stres temperaturowy
Opadanie kwiatów pomidora (abort) występuje wtedy, gdy kwiaty wysychają i odpadają bez zawiązania owoców. Dzieje się tak z powodu stresu spowodowanego temperaturą.
Pomidory są roślinami chłodnej pory roku i najlepiej rosną, gdy temperatura w ciągu dnia wynosi od 70°F do 85°F. Gdy temperatura w ciągu dnia stale przekracza 85°F przez kilka dni, kwiaty pomidora mogą obumierać.
Stres temperaturowy jest powodowany przez wysokie temperatury w nocy lub zbyt wysokie temperatury w ciągu dnia, które powodują obumieranie pąków kwiatowych. Te ekstremalne temperatury mogą być problemem dla ogrodników w całym stanie.
Oprócz stresu temperaturowego, wiele szkodników pomidorów może również powodować opadanie kwiatów. Mszyce, pluskwiaki, rogacizna, pchełki, tasiemce i przędziorki mogą uszkodzić pomidory i spowodować ich obumarcie.
Zapobieganie lub minimalizowanie występowania owadów jest możliwe dzięki odpowiedniej kontroli szkodników i dobrej higienie ogrodu. Choroby takie jak wczesna i późna zaraza, antraknoza, Septoria leaf spot, czarna pleśń, zgnilizna korzeni i szara pleśń Botrytis również mogą negatywnie wpływać na kwiaty pomidorów.
Zalety
Niektóre szkodniki mogą powodować stres na roślinach pomidorów, który powoduje, że kwiaty obumierają. Dzieje się tak, ponieważ nie są one w stanie uzyskać zapylenia, które jest niezbędne do zawiązania owoców.
Kwiat pomidora musi zostać zapylony w ciągu 50 godzin od zakwitnięcia, inaczej umrze. Najlepszymi zapylaczami są pszczoły, ale inne owady i zwierzęta też mogą być pomocne.
Rośliny pomidora rozwijają się w temperaturze między 70 a 85 stopni F. Temperatury dzienne przekraczające ten zakres powodują opadanie kwiatów (rys.1 Najlepszym sposobem zapobiegania temu zjawisku jest sadzenie odmian odpornych na wysokie temperatury i stosowanie nawozów, które pobudzają produkcję kwiatów i rozwój owoców.
W zależności od tego, jak dużym problemem jest szkodnik, być może będziesz musiał zastosować kilka metod jego zwalczania. Jednak zawsze powinieneś wiedzieć, kiedy podjąć działania, a kiedy zostawić sprawy w spokoju, jeśli nie powodują one żadnych szkód.
Przebieg
Rośliny pomidora mogą obumierać, jeśli są narażone na kilka dni wysokich temperatur lub suszy. Kwiaty wysychają i odpadają, co uniemożliwia zapylanie.
Przebieganie pomidorów może pomóc w uzyskaniu lepszych plonów i przedłużeniu sezonu zbiorów. Może też sprawić, że pomidory nie będą rosły w ziemi, co zmniejszy ich narażenie na choroby grzybowe, takie jak wczesna zaraza i Septoria leaf spot.
Odmiany zdeterminowane zazwyczaj nie wymagają przycinania, ponieważ rosną do określonej wielkości i przestają produkować owoce, gdy tylko uformuje się pąk szczytowy. Z kolei odmiany nieokreślone rosną i owocują do czasu, gdy zabiją je pierwsze przymrozki.
Jeśli masz pomidory nieokreślone, przycinaj je, gdy są prawie gotowe do zawiązania owoców, zwykle około 30 dni przed pierwszymi przymrozkami. W ten sposób energia, która byłaby przeznaczona na nowy wzrost, zostanie skierowana na zawiązywanie owoców, co zaowocuje większymi zbiorami czerwonych pomidorów w miarę upływu sezonu.
Nawożenie
Kwiat pomidora może się zepsuć z wielu powodów. Niektóre z nich to niedobór składników odżywczych, stres temperaturowy i szkodniki, takie jak wciornastki czy roztocza.
Rośliny pomidora potrzebują nawozu, aby zapewnić zdrowy wzrost i zawiązki owoców. Jednak zbyt duża lub zbyt mała ilość azotu może spowodować opadanie kwiatów i słabe zawiązki owoców.
Innym sposobem, w jaki pomidory mogą przerwać uprawę, jest brak wystarczającego zapylenia. Kwiaty pomidorów potrzebują pomocy owadów, wiatru lub potrząsania rękami, aby przenieść pyłek z pylników na znamię słupka.
Pierwszym krokiem do zapewnienia odpowiedniego zapylenia pomidorów jest upewnienie się, że są dobrze nawodnione. Potrzebują co najmniej cala wody tygodniowo we wczesnym okresie wegetacji i dwa cale tygodniowo w okresie owocowania.
Pierwszym krokiem do zapewnienia odpowiedniego zapylenia pomidorów jest upewnienie się, że są dobrze nawodnione.