Większość warzyw najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale niektóre z nich dobrze rozwijają się w zacienionym miejscu. Częściowy cień to idealne warunki dla wielu warzyw liściastych, w tym szpinaku i boćwiny.
Oprócz wyżej wymienionych warzyw, marchew, buraki i brukiew również będą dobrze rosły w częściowym słońcu. Cebule korzeniowe, podobnie jak groch i fasola, potrzebują mniej światła słonecznego, aby pobudzić ich wzrost pod ziemią.
Szpinak
Większość warzyw wymaga pełnego słońca, aby produkować tak pożądane przez nas świeże produkty, ale niektóre rośliny, takie jak zielenina liściasta i rośliny korzeniowe, są w stanie tolerować częściowy cień. Do takich warzyw należą jarmuż, sałata, szpinak i boćwina szwajcarska.
Szpinak to roślina o chłodnej porze roku, która najlepiej rośnie, gdy jest sadzona wiosną i jesienią. Jest wrażliwy na gorącą pogodę, która powoduje, że szpinak pęka i wypuszcza pędy kwiatowe, przez co liście stają się gorzkie.
Aby tego uniknąć, wysadź nasiona szpinaku do gruntu cztery do sześciu tygodni przed ostatnim wiosennym przymrozkiem. Namocz nasiona na kilka godzin przed sadzeniem, aby zwiększyć ich zdolność kiełkowania.
Szwajcarska boćwina
Szwajcarska boćwina jest jednym z bardziej odżywczych warzyw w rodzinie warzyw. Jest dobrym źródłem wapnia i potasu.
Jest też bogata w witaminy A, C i K oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Ma niską zawartość węglowodanów, co czyni go zdrowym wyborem dla osób z cukrzycą.
Zbieraj młode liście w razie potrzeby do sałatek lub zwiń je jak szpinak. Dojrzałe liście możesz wykorzystać w daniach duszonych, a nawet w zupach.
Buraki
Buraki, które w półcieniu wytwarzają zarówno zieleninę, jak i korzenie, to kolejne warzywo, które możesz uprawiać w swoim ogrodzie. Są szczególnie przydatne w miejscach, gdzie światło słoneczne jest krótsze niż cztery godziny dziennie.
W rodzinie buraków dostępna jest szeroka gama kolorów, w tym czerwienie, fiolety, złote żółcie i kremowe biele. Są bogate w betaninę, naturalny barwnik, który pomaga chronić przed wolnymi rodnikami powodującymi raka.
Buraki najlepiej rosną w piaszczystej, bogatej w składniki odżywcze glebie o pH między 6,0 a 7,5. Dodaj kompost lub popiół drzewny, aby zwiększyć poziom fosforu, potasu i wapnia.
Brokuły
Brokuły rosną najlepiej, gdy otrzymują co najmniej 6 godzin światła słonecznego dziennie. Dobrze rozwija się także, gdy gleba jest żyzna i lekko kwaśna o pH od 6,0 do 6,8.
Ważne jest, aby przed sadzeniem dodać do gleby wapna. Ponadto dodaj grubą warstwę organicznej ściółki, aby pomóc zatrzymać wilgoć i zapobiec chwastom.
Sadzenie nasion brokułów odbywa się zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu nasion. Rośliny powinny być rozstawione w odległości 18 cali.
Podlewaj brokuły regularnie, aby utrzymać ich wilgotność i zdrowie. Jeśli nie pada, podlewaj je 1-1,5 cala wody tygodniowo i utrzymuj glebę wolną od chwastów, stosując organiczną ściółkę.
Beans
Jest wiele odmian fasoli, które dobrze radzą sobie w półcieniu, w tym fasola krzaczasta i tyczkowa. Fasola z rodziny Brassica (brukselka, kalafior, brokuł, kapusta) jest również dobrym warzywem do uprawy w półcieniu, ponieważ ma bardziej zwarte główki i kwitnie później w sezonie. W rzeczywistości warzywa te mają tendencję do pękania (wysiewania nasion), gdy są wystawione na zbyt duże działanie słońca!
Parszywka
Parszywka, zwana potocznie trzema liśćmi (Petroselinum crispum), dobrze rośnie w półcieniu. Może być nieco wrażliwa na mróz, ale odrasta na wiosnę.
Chervil lub słodki cykoria to kolejne zioło, które dobrze radzi sobie w półcieniu. To podobne do paproci liście sałatkowe są łatwe w uprawie i stanowią świetny dodatek do każdego ogrodu.
Czerekiew jest rośliną dwuletnią, która kwitnie w drugim roku, więc możesz zbierać plony przez wiele miesięcy! Roślinę należy dobrze podlewać i lekko ściółkować łodygi.