Pierwotnie wspomniana w książce ogrodniczej Thomasa Jeffersona z 1809 roku, Crambe maritima (kapusta morska) jest wytrzymałą byliną tworzącą fantastyczną kępę dużych, klapowanych, falistych, proszkowatych, niebieskich liści.
Ten pochodzący z wybrzeża morskiego gatunek jest zarówno kulinarną, jak i ozdobną rozkoszą. Latem nad kopcem liści unoszą się gęste kiście małych kremowo-białych kwiatów.
Crambe maritima
Crambe maritima, znana też jako kapusta morska, rośnie naturalnie na wybrzeżach Europy i jest uprawiana w Wielkiej Brytanii, Irlandii i innych krajach. Należy do rodziny Brassicaceae i jest znana ze swoich wysokich właściwości antyoksydacyjnych.
Liście Crambe maritima są ułożone w rozetę i mogą być zbierane na świeżo lub suszone i stosowane jako lek ziołowy. Jest to również doskonałe warzywo, będące bogatym źródłem witamin i minerałów.
Ta jadalna roślina jest bardzo odporna i wytrzymuje ciągle zmieniające się warunki morskie, co czyni ją idealną do uprawy na terenach nadmorskich. Może być uprawiana w pełnym słońcu lub półcieniu w głębokiej, żyznej glebie i powinna być przycinana jesienią.
Liście tej rośliny zawierają związki rozpuszczalne w oleju, w tym kwas salicylowy i beta-sitosterol. Składniki te działają wspólnie, chroniąc naskórek przed stresem oksydacyjnym i wspomagając odnowę komórek. Roślina ta jest doskonałym przeciwutleniaczem, silnym środkiem przeciwstarzeniowym i wspaniałym środkiem nawilżającym dla skóry.
Salada z kapusty włoskiej
Kapusta włoska jest dostępna w sklepach spożywczych. Jest też powszechnie uprawiana na polach uprawnych i rynkach. Szukaj świeżych, jasnozielonych liści bez śladów więdnięcia lub żółknięcia.
Została opracowana w 1983 roku przez plantatora Johna Moore’a. Kapusta sabaudzka jest krzyżówką jarmużu i innych warzyw z rodzaju Brassica (takich jak kapusta, kalafior i brokuły). Jest to kolorowa roślina warzywna, która ma wszechstronne zastosowanie w codziennej kuchni.
Jej faliste, pofałdowane, karbowane liście dodają koloru sałatkom i są wyśmienite na surowo, ale można je też gotować lub dusić, jak inne kapusty. Jest świetną alternatywą dla szpinaku w daniach o mocnym smaku, takich jak zupy, gulasze czy smażony ryż.
Kapusta jawajska jest dostępna w postaci organicznej, więc możesz się nią cieszyć bez chemicznych nawozów i pestycydów. Przechowuj ją nieumytą w lodówce, żeby zachować maksymalną świeżość.
Jarmuż
Kapusta włoska jest dostępna w specjalistycznych sklepach spożywczych i na lokalnych rynkach w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jej nazwa pochodzi od regionu Savoy we Francji, który graniczy ze Szwajcarią i Włochami.
Jak jarmuż, kapusta włoska należy do rodziny kapustowatych. Ma ciemnozielone liście zewnętrzne, które przechodzą w jasnożółte, gdy zbliżają się do grubej łodygi w środku.
Liście są twarde na surowo i zachowują swoją strukturę po ugotowaniu. Najlepiej używać jej w zupach, gulaszach i zapiekankach.
Z ugotowanej kapusty włoskiej robi się też dobrą kapustę kiszoną. Aby zrobić kiszoną kapustę, pokrój ją cienko, dodaj sól i przyprawy, a następnie zapakuj do szklanego słoika.
To łagodna, ziemista kapusta, która dobrze komponuje się z innymi warzywami. Spróbuj jej w zupach, gulaszach lub jako dodatek do ziemniaków, boczku lub czosnku.
Jarmuż morski
Kapusta morska, zwana też plażową, rośnie na bardzo słonych glebach bezpośrednio nad morzem. Od dawna jest uprawiana jako pasza, a później jako warzywo ogrodowe.
Pierwsze pędy i liście zbiera się już w kwietniu. Zazwyczaj wybiela się je w glinianym garnku i gotuje jak szparagi. Niebielone młode pędy są również smaczniejsze i można je jeść na surowo lub po ugotowaniu.
Jako warzywo wieloletnie może rosnąć na różnych glebach i w różnych klimatach. Wytwarza jadalne korzenie, pędy jak szparagi, liście jak jarmuż lub kapusta i główki kwiatów przypominające brokuły.
Jest członkiem rodziny kapustowatych. Rośnie dziko wzdłuż wybrzeży Europy i Wysp Brytyjskich. W niektórych rejonach jest chroniony jako kwiat morski, ponieważ jest uważany za ważny dla swojego siedliska.