Ogórki są łatwe do uprawy na działce, ale wymagają trochę opieki. Są bowiem spragnione i ciężkorosnące, a żeby dobrze się rozwijać, wymagają stałego podlewania.
Powinieneś zapewnić ogórkom co najmniej 1-2 cale wody tygodniowo, żeby zaspokoić ich potrzeby nawodnienia. Dzięki temu będą dobrze się rozwijać i wydadzą mnóstwo pysznych owoców!
Gleba
Ogórki wymagają zbitej, żyznej gleby, która jest dobrze zdrenowana, ale nie jest grząska. Powinna być wzbogacona o substancje organiczne (kompost lub obornik). Idealny jest odczyn pH od 6,0 do 6,8, ale ogórki tolerują glebę bardziej zasadową, do 7,6.
Jeśli planujesz bezpośredni wysiew nasion ogórków, najlepiej zrobić to wiosną. Jeśli to możliwe, poczekaj, aż gleba osiągnie temperaturę 60 stopni Celsjusza, lub użyj szklarni lub parapetu, aby ułatwić kiełkowanie nasion.
Zamocz nasiona ogórka w ciepłej wodzie na 12-24 godziny przed posadzeniem ich w ogrodzie. Przyspieszy to kiełkowanie i zwiększy szanse na pomyślne wykiełkowanie nasion.
Po posadzeniu ściółkuj rośliny ściętymi liśćmi lub słomą, aby odstraszyć szkodniki i zapobiec chorobom, które mogłyby uszkodzić owoce. Jeśli uprawiasz ogórki na pnączach, spróbuj je podwiązać, aby chronić owoce i stworzyć bardziej pionowy wzrost.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, posadź ogórki na słonecznym stanowisku z dobrze zdrenowaną, żyzną glebą. Nawozić nawozem rozpuszczalnym w wodzie, gdy rośliny osiągną wysokość 6 cali i w razie potrzeby powtarzać co dwa tygodnie.
Nasiona
Ogórki dobrze rosną w ogrodzie warzywnym, gdy są uprawiane w miejscu, które otrzymuje sześć do ośmiu godzin bezpośredniego światła słonecznego dziennie. Najlepiej radzą sobie w glebie, która jest bogata, żyzna i dobrze zdrenowana. Przed zasadzeniem należy ją zbadać, aby określić jej pH i poziom składników odżywczych.
Nasiona powinny być namoczone przez 12-24 godziny przed zasianiem, aby szybko wykiełkowały. Można je również zasadzić w pomieszczeniu na około trzy tygodnie przed planowanym przesadzeniem ich do ogrodu.
Gdy ogórki są już gotowe do przesadzenia, do gleby należy dodać cienką warstwę ściółki, która pomoże utrzymać ciepło i wilgoć. Możesz użyć słomy, wiórów drzewnych lub lżejszej ściółki.
Ogórki są podatne na mszyce i wciornastki, więc upewnij się, że rośliny otrzymują wystarczającą ilość wody i nawozu. Możesz użyć organicznego nawozu w płynie lub granulkach, przeznaczonego specjalnie dla warzyw. Możesz też podsypać glebę kompostem.
Podlewanie
Ogórki to szybko rosnące rośliny, które potrzebują częstego podlewania, aby zachować zdrowie. Aby zapobiec wysychaniu gleby, ściółkuj rośliny słomą lub wiórami drewnianymi.
Przed sadzeniem uzupełnij glebę kilkoma centymetrami starszego kompostu lub dobrze przygotowanego obornika, aby poprawić poziom składników odżywczych i pH gleby. W zależności od wybranej odmiany ogórki mogą być uprawiane w różnych typach gleby.
Zwykle ogórki powinny być sadzone w miejscu nasłonecznionym, w którym słońce świeci co najmniej 6 godzin dziennie. Potrzebują też bogatej, żyznej gleby, która jest dobrze zdrenowana i ma pH od 6,0 do 6,8.
Kiedy sadzisz nasiona, rozstaw je w odległości około pół cala w dół i sześć cali od siebie. Jeśli uprawiasz ogórki na tyczkach, upewnij się, że są one oddalone od siebie o co najmniej 12 cali.
Przed sadzeniem sprawdź prognozę pogody i unikaj sadzenia w tym samym miejscu, w którym były ostatnie uprawy. Wiele chorób zimuje w glebie i wprowadzenie na działkę tych samych chorych nasion może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia Twoich upraw.
Zbieranie
Ogórki to szybko rosnące rośliny, które należy zbierać, gdy osiągną dojrzałą wielkość i mają gładką skórkę. Dzięki temu będziesz miał dużo ogórków do sałatek, kanapek i pikli!
Wczesne zebranie ogórków oznacza, że mają one większą zawartość cukru i słodszy smak. To także zachęci rośliny do dłuższego produkowania owoców.
W razie potrzeby podlewaj rośliny, ale mogą one być bardzo spragnione i być może będziesz musiał je podlewać częściej, niż myślisz. Nie dopuść do przesuszenia ogórków – może to doprowadzić do rozwoju chorób i grzybów, co zmniejszy wydajność upraw.
Gdy ogórki osiągną dojrzałość, zdejmij je z rośliny i włóż do koszyka lub pojemnika, gdzie będą bezpieczne do czasu, gdy będziesz mógł je zebrać. Ważne jest, aby nie wykręcać i nie ciągnąć pnączy, ponieważ może to je uszkodzić i zmniejszyć ilość owoców, które będą w stanie wyprodukować w przyszłości.